Välkommen till ateljén och vår trädgård!
"Jag trevar mig fram, försöker vara lyhörd, följa mina infall i stunden och lita till känslan - både i ateljén och i trädgården!
”Växterna i trädgården är högst delaktiga i skapandet om jag bara ger dem chansen. Samma sak är det i ateljén där akvarellpigmenten är med i skapandeprocessen om de får rätt förutsättningar med hjälp av mycket vatten. ”Misslyckanden” i trädgården beror ofta på att jag försöker styra för mycket, likaså kan jag förstöra en akvarell om jag petar och försöker kontrollera för mycket”.
Att skapa en trädgård är som att måla en tavla som man kan gå runt i men som aldrig blir klar! Här är alla vilda medhjälpare viktiga, det är de som gör det möjligt!
Hållbart
Blommor fyllda av pollen och nektar lockar till sig bin och humlor, fjärilar och andra insekter under hela sommaren. Maskarna, mikroorganismerna och alla andra viktiga kryp i jorden matar vi med allt organiskt material vi kan hitta och om vi låter bli att gräva i onödan så sköter de resten och skapar fin mull att odla i. Jorden blir allt bättre och mer fuktighetshållande och regnvattnet som vi samlar räcker lite längre. Vi gödslar med stallgödsel, bokashikompost, guldvatten, vallört-/nässelvatten. Biokol har vi testat att göra, laddat med näring och lagt i odlingslådorna. Vi använder inte gifter eller konstgödsel.
Mångfald
Alla behövs om man ska kunna skapa en biologisk mångfald i balans. Vatten finns lite här och var i trädgården och likaså gömställen och skydd för allehanda kryp i form av död ved, lövhögar, stenhögar och annat. Det kan aldrig bli för mycket mångfald!
Olika rum
Trädgården har växt fram, sakta, med sina olika rum. Av stenblock har vi skapat ett muromgärdat rum med lite varmare mikroklimat. En solig ”ökenrabatt” med torktåliga perenna örter var lätt att skapa här i vår sandjord. Längst ner i trädgården finns lite grönsaksland och odlingslådor. Nu planerar vi att skapa en äng och på sikt ett litet ”skogsbryn” med olika perenna ätbara växter. Här ska vi försöka härma naturen och lövskogens ekosystem och odla mer ”naturligt”.
Olika platser i trädgården ger olika förutsättningar och växterna har skilda behov (ibland får de flytta runt några gånger innan de hamnar på den optimala platsen där de trivs). Vi planerar men oftast blir det i stunden, när man kan känna in platsen, som vi fattar besluten - ute i verkligheten.
Återbruk och fantasi
Genom att så frön, ta sticklingar, göra avläggare, ge bort, få och byta småplantor och ta till vara på självsådder går det att skapa en frodig trädgård med små medel + återbruk och fantasi. Börja smått och låt det få ta tid. Vi fyndar och återbrukar, tar till vara gammalt virke, plattor, etc.
Odla frön!
Vi samlar ofta egna frön att ha till eget utsäde, byta eller ge bort! Det är kul och man spar pengar. Ekologiska grönsaksfrön av kulturarvssorter och lantsorter ger bättre smak, högre näringsinnehåll, större variation och är mer lokalt anpassade än moderna handelsorter som tagits fram för att gynna storindustrin. Utbudet av fröer blir allt mer begränsat ute i handeln och styrs av några stora företag och EU-regler. Vi är medlemmar i föreningen Sesam, Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige.
Sittplatser
Sittplatser finns runt om i trädgården men det blir sällan några längre vilostunder. Tiden flyger iväg och en heldag i trädgården ger träning, frisk luft, en känsla av meningsfullhet, mat att äta och något gott att mumsa på där ute.
Trädgården bär på historia
Många växter och annat i trädgården bär på små historier och minnen från olika tillfällen. Ett gammalt bord och två bänkar är gjorda av björken varunder mina föräldrar förlovade sig på 50-talet. Andra gamla trämöbler som finns här spikade min far ihop på 70-talet. Det lilla växthuset fick vi begagnat av min svärfar för många år sedan. Vi har växter som minner om olika resor, växter från föräldrahem som pioner, rabarber, lungört, bergenia, jordgubbar och många fler. Kabbelekan i dammen kom vår son hem med efter en fisketur när han var liten. Det finns en stenbumling från barndomens badstrand och en annan från trädgården där jag växte upp och en tredje från Pelarne där vi gifte oss. Ett gatubrunnslock från brorsans byggprojekt i storstan har också hamnat här…
Lycka
Lycka är att ta en runda i trädgården och se vad som har hänt sedan sist, observera och vid behov reagera.
Trädgården är viktig, en liten fristad där vi gör vad vi kan för att odla på ett hållbart sätt. Här kan man vara i nuet, uppleva, dofta, smaka och njuta, få återhämtning och kanske tröst. En heldag i trädgården ger en skön, fysisk trötthet och en god natts sömn!
Inspirationskälla
Naturen är en stor inspirationskälla. Att vara i naturen och att få uppleva allt det vackra ger en känsla av vördnad och tacksamhet för det finurliga och fantastiska sättet hur allt hänger ihop. Sol, regn, insekter, mikroorganismer, svamphyfer, växter, djur och människor, en biologisk mångfald skapar ekosystem i balans där allt arbete bör ske varsamt i samklang med naturen.
I ateljén handlar min bildvärld ofta om naturen, jag försöker återge upplevelser i stort och i smått på en mängd olika sätt och hitta symboler för naturens kraft.
Karta över trädgården